Keresés

Elérhetőségeink

Levél: 

KDA 7300 Komló, Vájáriskola u. 1.

 

Adószámunk:

18308671-1-02

 

Számlaszám:

11731063-20116121

Pályázatok

        Menő Menza                                                    

 

 

 

 

        

 

 Menő Menzák program - EFOP-1.8.5-17-2017-00028

 
 
 

Linkek

Ki van jelen?

Oldalainkat 100 vendég és 0 tag böngészi

Pillanatképek

KDA43.jpg

 

2016

Karácsonyi ünnepély (dec.21.)

Az idei tanévben iskolánkban került megtartásra a karácsonyi ünnepély. A résztvevő és szereplést vállaló tanulóknak külön dicséret jár. Felkészítő tanáruk Seres Noémi volt.

Erdélyi élmények (okt. 21-25.)

Történelmi zarándokúton vett részt iskolánk 6 tanulója és kísérőjük Somogyiné Lakos Erika. A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre az emlékév alkalmából vonatos körút keretében kirándulást szervezett Arad-Nagyszeben-Brassó-Foksány-Jászvásár-Kolozsvár-Budapest útvonalon. Az útról készült felvétel innen tölthető le: VIDEO

Budapesti élmények (okt. 18.)

A II/10 C és a II/12 osztály kirándulás keretében Budapestre látogatott a Terror Háza Múzeumba. A 60 éves évforduló kapcsán nehéz volt bejutni, nem úgy mint 6 évtizeddel előtte. A tanulói beszámoló innen tölthető le.

Túl a szecskaavatón (okt. 10.)

Vidám hangulatot varázsolt az IDU az iskola ebédlőjébe hétfőn a 7. órai tanítás helyett. Végül három csapat mérte össze ügyességét: I/9A, I/9B (épület- és szerkezetlakatos), I/9B (eladó). Ilyen sorrendben is végeztek a csapatok. A "vetélkedő" egy eskü szöveg letételével kezdődött. Ezután 9 humoros, ügyességi feladat várt a csapatok minden tagjára: hullahopp karikán való átbújás, pénzhajtás a földön orral, szerelmvallás, csatakiáltás vagy éppen kistányérból joghurt kievése. Gratulálunk minden vállalkozónak és szervezőnek egyaránt!

Focikupán jártunk (okt.7.)

Ismét meghívást kapott iskolánk focicsapata a Széchenyi-Kupára (fiú labdarúgásban). Sajnos csak a részvételünkkel tudtuk emelni az eredmény színvonalát, az eredményeink alapján ugyanis csapatunk nem jutott a legjobb 4 közé. De ott voltunk és próbálkoztunk. Majd jövőre sikerülhet. - sz. zs. - 

Bronzérem a kézilabda tornán (szept. 27.)

Pécsett került megrendezésre a 35. Csokonay Sándor Fiú KézilabdaEmléktorna, 4 csapat részvételével. A Radnóti Miklós Közgazdasági Szakkolégium, a Pollack Mihály Szakgimnázium 2 csapattal és iskolánk csapata vett részt a tornán. A döntőbe jutásért a Pollack "A" csapatával játszottunk, de sajnos kikaptunk, így a bronzmeccsre öszpontosítottunk. Sikerrel, ugyanis megszereztük a III. helyet a Pollack "B" csapatával szemben. A csapatunkból Hoffmann József lett a legjobb játékos. Felkészítő tanár: Szabó Zsolt volt. Gratulálunk a résztvevőknek és tanár úrnak is! 

Leutkirchben jártunk... (szept. 26-30.)

Szeptember 26-án, hétfőn, iskolánk tizenhárom diákjának nem a megszokott módon kezdődött a munkahete: iskola, ill. szakmai gyakorlat helyett hajnali 5 órakor elfoglalták helyüket a kisbuszban, majd nekivágtak a „nagy kalandnak”. Az úti cél Leukirch volt, az a délnémet városka, amelynek Geschwister-Scholl Iskolájával immáron 25 éves kapcsolatot tartunk fenn.

A meglehetősen hosszú út után este 8 órakor diákjaink izgatottan szálltak le a buszról, s keresték a fogadó diákokat. Vendéglátóink nagyon érdekes, tartalmas programmal készültek. A Leutkirchben töltött három nap alatt betekintést kaptunk az iskolai életbe – tanulóink több foglalkozáson is részt vehettek: tanórai oktatás (spanyol nyelvóra, matematika óra…) mellett sportolhattak is, ill. gyakorlati foglalkozásokra is bemehettek. Néhányan az iskola forgácsoló műhelyében voltak, mások a tankonyhán ebédet főztek – amit aztán a többi diákkal és a német vendéglátó diákokkal ebédre el is fogyaszthattak.

Mindannyiunk számára meghatározó és egyben lenyűgöző élmény volt a keddi egésznapos túra: Láthattuk II. Lajos bajor király „mesekastélyát”, Neuschwanstein-t és átmentünk a Marienbrücke-n (Mária-hídon) a szakadék fölött. Péntek reggel fáradtan, de csodálatos élményekkel tele indultunk haza.

Vendéglátóinkat a következő tanévben viszontláthatjuk – várjuk őket szeretettel.  AUF WIEDERSEHEN              - b.sz.- 

 

FOCI-Kupa I. helyezés (szept. 24.)

Csákánydoroszlón vett részt csapatunk a Speciális Olimpiai Szövetség által rendezett tornán. Csodálatos környezetben, bár igen kevés csapat részvételével került megrendezésre a torna (6 csapat vett részt) amelyen I. helyezést értünk el. A csapatunk tagjai voltak: Gyurgyevics Patrik, Orsós Krisztofer, Soós Bence, Sági Patrik, Tóth Tamás, Vasvári Sándor, Orsós József, Hadady Dávid és Hauptmann Gábor. A csapat felkészítő tanára: Szabó Zsolt. 

FOCI-Kupa II. helyezés (szept. 16.)

Budapesten vettünk részt a Hársfa-Kupa labdarúgó rendezvényen. Kb. 40 csapat jelentkezett a Speciális Olimpiai Szövetség által rendezett tornára. Színvonalas mérkőzések és helyszín adott otthont a rendezvénynek a Vasas Fáy utcai telepén. Csapatunk a 6+1 fős csapatbajnokságban vett részt és az előkelő II. helyezést érte el. A csapatunk a 6+1 fős bajnolságban vett részt és az előkelő II. helyezést érte el. A csapatunk tagjai voltak: Orsós Krisztofer, Marton Bence, Megyesi András, Gyurgyevics Patrik, Orsós Fábián, Hauptmann Gábor, Kalányos Gábor és Lakatos Róbert. A csapat felkészítő tanára: Szabó Zsolt.

 

Közösségépítő programok (június 15.)

Június 15. --- I/9C osztály komlói séta keretében a sportnapon nyert fagyi csekket fogyasztotta el a Zúzmara Cukiban, majd a Zozoban a pizzák következtek

Június 11-13. --- II/10B osztály Balatonmáriára kirándult, ahol sétahajózás, fagyizás és a közös játékok segítették az osztályközösség építését.

Június 10. --- SzÉ 12/1 osztály a horvátországi Orahovicára kirándult, ahol a Papuk legnagyobb épen maradt várromját („Rózsa hercegnő” várát) nézték meg, majd a közeli tóban fürödtek, aminek még az eső sem szabott határt. Hazafelé jól esett a harkányi fagyizás is.

Június 9.--- H/II/1 és az I/9F osztály közös kirándulást szervezett Pécsre, ahol az új állatkertet nézték meg, utána pedig közös kisvonatozással járták körbe Pécset.

Június 2. --- I/9A osztály Mecsekfalura kirándult, ahol focizás után jól esett mindenkinek a pincepörkölt, amit az osztályfőnök készített el.

Június 1. --- II/10A osztály szintén Mecsekfalura kirándult Király tanár Úrral ahol közös focizással, és sütéssel telt el a délelőtt.

Május 31. --- I/9B osztály Pécsre kirándult az új Állatkertbe, majd a Tettyére és a Havi-hegyi kápolnához.

Május 25. --- I/9E és az I/9I osztály közösen töltötte el a délelőttöt a komlói arborétumban, a KRESZ-parkban és a közeli Kincsem játszótéren.

Május 25. --- I/9G osztály Béta-aknára kirándult, ahol bográcsban főztek, fociztak és kötelet húztak.

Május 11. --- A Kollégium tanulói Sikondára kirándultak a pihenőparkba, ahol a tollaslabda, foci és a röplabda voltak a kedvelt tevékenységek. Jól esett Zoli bá’ ebédje mindenkinek.

Május 2. --- I/11A osztály Sikondára kirándult, ahol a közös foci és főzés tette emlékezetessé ezt a napot.

Április 19. --- III/11C osztály teadélután keretében pizzákat fogyasztott el az iskolában.

 

Győzelem az Intercisa Kupán (máj.20-22.)

A komlói szakiskola és szakközépiskola csapata nyerte az 51. ízben kiírt Intercisa kézilabdatornát. A torna legjobb játékosának Hoffmann Józsefet választották.

Május 20-22. között nyolc csapat két csoportban nyolc együttes vívott küzdelmet egymással, hogy elhódítsa a több mint félévszázados hagyományra visszatekintő Intercisa Kézilabda Kupát. A nyitó napon a házigazda komlói középiskolások a Dombóvár csapatát győzték le, majd másnap a Barcs és a címvédő Dunaújváros is meghajolt a Szabó Zsolt testnevelő által irányított együttesünk előtt.

A vasárnapi helyosztókon a csoportok azonos helyezettjei találkoztak. A komlói fiatalok a döntőben a csurgói középiskolások ellen nyertek biztosan, s hódították el első alkalommal a kupát.

Az 51. Intercisa Kézilabda Kupa végeredménye:

1. Pécsi SzC Kökönyösi Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Komló

2.    Kolping Nagyváthy János Középiskola Csurgó

3.    Dunaferr Szakközép- és Szakiskola Dunaújváros

4.    Pécsi SZC Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma Pécs

5.    Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium Győr

6.    Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma Barcs

7.    Győri Műszaki SZC Hunyadi Mátyás Szakközépiskolája és Szakiskolája Mosonmagyaróvár

8.    Szekszárdi SZC Esterházy Miklós Szakképző iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Dombóvár

A győztes csapat tagjai: Beck Máté, Papp Szabolcs, Bergmann Gergő, Blumenschein Erik, Soós Bence, Hoffmann József, Sinkovics Szabolcs, Pandurics Tamás, Zuder Enzo, Szilágyi Dávid  Edző: Szabó Zsolt

Különdíjak:

Gólkirály: Varga Tibor – Barcs

A legsportszerűbb csapat: Dráva Völgye Gimnázium, Szakközépiskolája és Kollégiuma Barcs

A legjobb kapus: Radnai Dániel – Csurgó

A legjobb hazai játékos: Zuder Enzo – Komló

A torna legjobb játékosa: Hoffmann József Komló

Az elismeréseket Bareithné Benke Nikolett alpolgármester adta át az érintetteknek.

Szabó Zsolt, a kupagyőztes csapat edzője:Nagyon büszke vagyok a csapat tagjaira, akik koncentrálva, odafigyelve játszottak végig a tornán. Átérezték, hogy mit jelent ez a kupa számunkra.

A szakiskola legkiválóbb végzőseit ismerte el a város (ápr.30.)

A Pécsi SZC Kökönyösi Szakiskolája és Kollégiuma, azaz az „501″ végzős növendékei is elbúcsúztak iskolájuktól. A ballagás alkalmával polgármesteri elismerések átadására került sor.

A díjazottak: tanulmányi eredményéért Lendvai Alexandra Szabina III/11. Sz, sport és kimagasló tanulmányi eredményéért Brozovácz Ferenc III/11. C, Pál Gerzson II/12., közösségi munkájáért Balatincz István II/12., sportban nyújtott eredményéért Sinkovics Szabolcs III/11. vehette át a polgármester dicsérő oklevelét.

Miénk a Radnóti Kupa (ápr.20.)

Iskolánk kézilabda csapata Pécsen a 34. Radnóti Kupán vett részt. Fiú és lány csapatok is voltak. Színvonalas, és izgalmas mérkőzéseket láthattunk és játszottunk, végül sikerült megnyerni a kupát. Minden csapat kapott enni és innivalót, szabadtéren voltak a meccsek.

Szakiskolai sikerek az OSZKTV-n (ápr. 18.)

Nemrégiben Kaposváron tartották az Országos Szakiskolai Tanulók Közismereti Versenyét, melyről nagyszerű eredménnyel térhettek haza a Komlói Szakiskola tanulói. Az iskolai selejtező fordulóból heten jutottak el a Dél-Dunántúli döntőre. A komplex közismereti tantárgyak versenyén (matematika, fizika, történelem, földrajz, kémia, biológia, magyar nyelv és irodalom) a Bognár Gergely I/9C, Lusek Zsófia II/10B és Menyhárt Péter II/10A osztályos tanulók által alkotott csapat a III. helyezést érte el. A versenyen 90 perc alatt kellett 24 összetett feladatot megoldani. Ugyanebben a kategóriában 8. helyezést ért el a Nagy Richárd II/10C, Dunai Dániel I/9C és Mityók Márk II/10A osztályos tanulók által alkotott csapat. A Reál tantárgyak versenyén (matematika, fizika és informatika) Buváry Roland a 13. helyezést érte el. A versenyre a felkészítő tanár Iván Attila volt.

Ezüstérem Pécsen (ápr.15.)

A Fair-Play Kupa labdarúgó tornán vett részt iskolánk labdarúgó csapata Pécsen. A csapatunk a II. helyezést érte el, a legfontosabb mérkőzésen elfáradtak játékosaink, mert nem voltak cserék.

A 9/B osztály nyerte a Diáknapi versenyt... (ápr.11.)

Változatos és színes programokkal zárult a szakiskolai diáknap Kökönyösben. Az iskola 250 diákja és 13 osztálya között hirdette meg a diákönkormányzat (IDU) a versenyt, melyet a 9. osztályos kereskedők nyertek meg. Különböző ügyességi, sport, műveltségi versenyeken mérhették össze képességeiket a tanulók. Egy-egy diák egyénileg vagy 2-4 fős csapatban szerzett helyezése a saját osztályának a pontszámait növelte. Ez alapján alakult ki a végső sorrend. 

Reggel 8 órakor énekversennyel kezdődött a nap, ahol a 12/SzÉ osztály győzött. Tóth Ferenc zenetanár, Liszt-díjas karnagy – a zsűri elnöke – méltatta a résztvevőket és biztatott mindenki az éneklésre, mint nevelési eszközre.

Ezután 10 program közül választhattak a diákok. Versenyszámonként a győztesek:

Sakk: 1. Dobos Krisztián 10/A osztály

Ping-Pong: 1. Rozina Balázs 9/B

Ügyességi verseny: 1. „Hidas csapat”

Fele sem igaz vetélkedő: 1. 9/B  

Csocsóverseny: 1. Sinkovics Szabolcs, Éberling Ádám 11/A

Darts: 1. Orsós Sándor 10/A

Póker verseny: 1. Bányai Bence 11/A és Pál Gerzson II/12

Ország – Város játék: 1. Krechl Niki 9/B és Kalányos Szilvia H/II/1
Aki keres, talál vetélkedő: 1. 10/C

Foci: 1. II/12

Délben gazdára talált minden díj, versenyszámonként az I-III. helyezettek lettek díjazva. 
A délelőtt folyamán meleg teával, a tanárok által készített, vagy hozott sütikkel és lilahagymás zsíros kenyérrel várta a tanulókat a SzÉ 12 osztály. Az összefogás abban is megmutatkozott, hogy minden diák 50 Ft-tal járult hozzá a teaház költségeihez!

Köszönet a tanároknak, osztályfőnököknek és a kisegítő személyzetnek, hogy munkájukkal hozzájárultak a diáknap sikeréhez.

Fair Play (ápr.5.)

Szabó Zsolt testnevelő tanár úr szervezésében Batizi Csaba, Hauptmann Gábor, Ladányi Bence, Gondos Benjámin és Buzás Roland vett részt a FAIR PLAY, fiú labdarúgó tornán Pécsen. Az őszi forduló után még az I. helyen állt a csapat, azonban most nem sikerült megtartani a kiváló poziciót és a Szakiskolai csapat a IV. helyezést érte el.

Koncert (ápr. 4.)

Iskolánkból 10 fő vett részt a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara által előadott előadáson. A karmester Rózsa Bernadett, a moderátor Dr. Lakner Tamás és zongorán kísért Holics László. Bartók Béla egynemű karra írt műveiből láthattunk egy összeállítást. A könnyed hangvételű, népdalok feldolgozására épülő csujogatók, legény-leány csúfolók, a játékosan vidám témák közel álltak a hallgatósághoz. A kórusműveket előkészítő moderátor által a hangverseny interaktív szerepet öltött.

"Az ismeretlen Kárpátalja" (márc. 21.)

zEzen a hétfő délutánon 14 órától az iskolánk ebédlőjében fogadtuk sok szeretettel "Az ismeretlen Kárpátalja" című bemutatkozást, melyen az iskolánk Kárpátaljai tanulói mellett megismerhettük Kárpátalja irodalmi, történelmi nevezetességeit is. Kovács Sándor író, idegenvezető, matematikus tanár beszélt arról, hogy Kárpátalja kapcsán 3 fontos dolgot illik ismerni mindenkinek: itt ered a Tisza, innen indultak a Rákóczi-féle felkelések és a Vereczkei-hágón jutottak át őseink több mint ezer éve. A vetített képes előadás iskolánk minden tanulójának újdonság volt. Kádár Attila (I/11 osztály) előadásában megismerhettük Váry-Fábián László író, költő versét. Füzesi Magda kárpátaljai író, költő versét "Az ima mindenkor" - címmel, Pálóczi Gábor (I/11 osztály)  tolmácsolásában hallhattuk. Iskolánk két tehetséges tanulója előadásában Zvonár Alexandra és Vladika Alex (I/9B osztály) előadásában ukrán néptáncot láthattunk majd a program végén Palya Bea dalára táncoltak. Innen nézhető meg. A program végén jól esett az ételkostoló mind a tanulóinknak mind a vendégeknek. 

 

Heten a régiós döntőben (márc. 18.)

Az Országos Szakiskolai Tanulók Közismereti Versenyének kaposvári döntőjébe a Szakiskolánk 7 tanulója jutott be. A Reál tantárgyak (matek - fizika - informatika) döntőjébe Buváry Roland II/10A osztályos tanuló indult. A Komplex tantárgyak (magyar nyelv és irodalom, társadalomismeret, természetismeret, matematika) versenyére két 3 fős csapatunk jutott be. Az "A" csapat: Lusek Alexandra II/10B, Menyhárt Péter II/10A és Bognár Gergely I/9C valamint a "B" csapat: Mityók Márk II/10A, Nagy Richárd II/10C és Dunai Dániel I/9C - összeállításban vették fel a versenyt a Dél-Dunántúli régió másik 8 csapatával. Az eredményekről április 5. után számolhatunk be. A feladatok innen tölthetők le. 

 

Diáknapi előzetes (márc. 10.)

A mai napon kiplakátoltuk a Diáknapi programok előzetes tervét. Az IDU tagjai elég sokat dolgoztak rajta, míg elkészült ez a terv. Külön köszönet: Ramháb Balázs I/9A, Orsós Erzsébet és Vladika Alex I/9B, Endre Patrícia III/11B, Kolovics Máté II/12, Kiss Domonkos, Vinter Dóra és Szegedi Martin 12/SzÉ valamint Mennyhárt Péter II/10A osztályos tanulóknak. A TERVEZET innen tölthető le.

 

Szakma kiváló tanuló verseny (március 2.)

A Pécsi SZC Kökönyösi Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma, és persze a magam nevében szeretnék gratulálni  Brozovácz Ferenc tanulónknak, aki épület- és szerkezetlakatos szakmában a Szakma Kiváló Tanulója Verseny megyei és országos előválogató versenye utáni szintet is megugorva, országos döntőbe jutott, azaz az ország 8 legjobbja közé a szakmában!

Gratulálunk a kivételesen nagyszerű teljesítményhez Ferencnek, és természetesen szorítunk neki a továbbiakban is, habár innen már csakis győzni lehet, nincsen rossz eredmény. Köszönet illeti szakmai felkészítő tanárait, elsősorban Schmelmer Károly tanár urat, valamint gyakorlati képzőhelye, a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. gyakorlati oktatóját, Gergely Istvánt is, de a legnagyobb érdem természetesen Ferié!

Nagyon büszkék vagyunk rád, így tovább!  ---sz.a.---

 

Ezüstérem a Szépíró versenyen... (febr. 24.)

A pécsi ANK-ban került megrendezésre az V. Országos Szépíró Verseny Baranya megyei döntője. A versenyen az SNI-s tanulók indulhattak. Iskolánkat 3 tanuló képviselte.  Lankovics Dániel 12/SzÉ osztályos tanuló II. helyezést ért el, míg Bencze Izabella I/9E és Lendvai Alexandra Szabina III/11S osztályos tanulók dicséretben részesültek. Gratulálunk nekik és további jó helyesírást kívánunk nekik. Felkészítő tanáruk Imri Katalin tanárnő volt.

 

Csillagos ég... (febr. 17.)

A kis Hidas osztály február 17-én Pécsen a Zsolnay Negyedbe kirándult, ahol megnézték a Kalandozások a csillagos égbolton című látványos vetítést. Kísérő tanáruk Kozmann-né Niklai Zsuzsanna volt.

 

Busójárás ... (febr. 9.)

Február 09-én , kedden 15 tanulóval iskolai kiránduláson vettünk részt. A kirándulás célpontja a mohácsi busójárás volt. 12.30-kor indultunk az iskolabusszal, és este 8.00 órára értünk haza. Mohácson megtekintettük a busó és sokác népviseletű felvonulókat, a vásári forgatagot, a telet jelképező koporsó elégetését. Kitűnő hangulat jellemezte végig ezt a szép kirándulást. A résztvevő diákok az iskolánk legjobb tanulói voltak. ---i.k.--- 

 

OSZKT verseny (febr. 2-4.)

  OSZKTV házi versenyek végeredménye február 2-4. 
REÁL tantárgyak versenye   HUMÁN tárgyak versenye   KOMPLEX tárgyak versenye
  Név Osztály Pont     Név Osztály Pont     Név Osztály Pont
1. Buváry Roland II/10A 57,0   1. Hadady Dávid I/9A 36,0   1. Lusek Zsófia II/10B 58,00
2. Menyhárt Péter II/10A 57,0   2. Menyhárt Péter II/10A 34,0   2. Bognár Gergely I/9C 54,00
3. Hauptman Gábor II/10B 50,0   3. Bognár Gergely I/9C 32,0   3. Menyhárt Péter II/10A 50,00
4. Nagy Richárd II/10C 47,0   4. Kirják Dániel I/9C 28,0   4. Dunai Dániel I/9C 46,00
5. Ramháb Balázs I/9A 47,0   5. Nagy Richárd II/10C 28,0   5. Mityók Márk II/10A 45,00
6. Kocsis Máté II/10C 45,0   6. Gutics Gábor I/9A 23,0   6. Nagy Richárd II/10C 28,00
7. Zengői Miklós I/9B 43,0   7. Attilo B.S. II/10A 23,0   7. Dobos Krisztián II/10A 28,00
8. Mityók Márk II/10A 41,0   8. Óvári László I/9C 22,0          
9. Bognár Gergely I/9C 40,0                    
10. Dunai Dániel I/9C 40,0                    
11. Fazekas Gabriella II/10B 34,0                    
12. Sági Patrik I/9A 31,0                    
13. Szabó Annamária II/10B 28,0                    
14. Lusek Zsófia II/10B 27,0                    

 

Ezüstérmes sakkozónk... (jan. 23.)

A sakk Baranya Megyei egyéni diákolimpia versenye a pécsi Mezőszél utcai iskolában került lebonyolításra, melyen iskolánk tanulója Viszolai Tamás (12/SzÉ osztály) második helyezést ért el, Pintér Szabolcs (Zipernovszky) mögött. Gratulálunk neki, és további sakksikereket kívánunk!

 

A 2015-ös év eseményei, beszámolói:

Karácsony 2015. (dec. 18.)

Az év utolsó tanítási napján került sor a hagyományos karácsonyi ünnepségünkre a komlói színházban. "A karácsony mindannyiunk számára egyfajta csoda. Az előadott műsor is egy csoda, és ezért köszönet jár mindazoknak, akik vállalták, hogy a színpadon vers, próza vagy ének formájában bemutat egy kis csodát a karácsony varázsából. Köszönet Seres Noémi tanárnőnek, aki megtervezte és megszervezte a műsort!" - hangzott igazgató úr ünnepi köszöntőjében. Az alábbi linkre kattintva nézhető meg a karácsonyi műsor: KARÁCSONY 2015 

"Egyperces történetek" (dec.14.)

Az év utolsó "iskolai" hétfőjén került sor a bérletes 4. előadásra. Az előadáson Örkény István Egy perces történetei kerültek terítékre, melyet a Part Vonal Műhely adott elő. Ők Örkény ismertebb, érthetőbb novelláit a humor kínálta rendezői lehetőségeket kiaknázva vitték színre. A 14 résztvevő tanulónknak tetszettek az ötletes interakciók és a díszletek is. Kísérő tanár Imri Katalin volt.

Egészségnap (dec.12.)

Ezen a szombati munkanapon került iskolánkban megtartásra az egészségnap. A 9. évfolyamosok a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársainak segítségével egy 3 órás tréningen vehettek részt. A többi évfolyam pedig egészségvédelmi előadásokon kívül, reformétel kostolón, kvízvetélkedőn vehettek részt. A 4 órás program végeztével mindenki elégedetten mehetett haza. 

Dekoráció (dec.1-7.)

Alapítványi támogatással dekorációt készítettek az iskola előterébe Nagyné Kungl Edina és Visyné Gulyás Ágota tanárnők. Míg a karácsonyi műsorhoz havas bokrokat és hópelyheket készítettek Imri Katalin és Seres Noémi tanárnők a HÍD osztályosok közreműködésével.

Itt járt a mikulás (dec. 4.)

A hagyományokhoz híven az iskolai diákönkormányzat (IDU) ismét mikulásnapi programot szervezett. Az IDU-Mikulás az első órákban járta a termeket és irodákat, és némi énektudás bizonyítása mellett szaloncukrot osztogatott az ördögökből álló udvartartása segítségével. A hangulatott Tóbiás Anikó tanárnő fokozta az ebédlőben szünetekben biztosított zenei számok bemutatásával. 

Szecskaavató (dec.3.)

Egy kicsit későn, de nem elhagyva került megtartásra az idei tanév szecskaavatójára, melyet az iskolai ebédlőben szervezett meg az Ifjúsági Diák Unió a 7. órában, meg egy kicsit átnyúlt a 8. órába is. 60 kilencedikes vett részt 5 csapatot alkotva a játékos, humoros versenyen. Először egy eskütétel keretében kellett az ifjoncoknak megfogadni, hogy az IDU-sok által kitalált házirend szerint, hogy fognak viselkedni a suliban, majd ezt követte a tréfás, vidám vetélkedő. Ezek között volt zeneszám felismerése, szerelem vallás, lufiborotválás és sok más derültséget okozó feladat. Akik segítettek: Lukács Csenge, Lankovics Dániel, Pesti István, Buzás Zsanett, Szegedi Martin, Orosz Alexandra a SZÉ 12/1 -, Kolovics Máté a II/12, Endre Patrícia a III/11B - és Mennyhárt Péter a II/10A osztályból. Győzött Herbály Istvánné I/9 E-I csapata. Gratulálunk minden résztvevőnek és köszönjük az IDU-sok segítését. 

... és további képek: ITT

Teadélután (nov. 26.)

Ezen a csütörtök délután az I/9 B osztály tanulói az alapítványunk társasjátékaival szervezett egy kétórás szórakoztató társasjátékozást a 3-as teremben. Segítő tanárok voltak: Tóbiás Anikó és Merk Noémi.

"Silentium - a csendtől a szóig" (nov. 23.)

Tanulóink a komlói színházban megtartott fenti című darabon vettek részt. A darabot Bánffy György szerkeztette és rendzte, előadták: Ács Tamás és Jakab Ádám. Az előadás nem színdarab volt, hanem a színésze Wass Albert életművéből adtak elő verseket, regény-részleteket. Az eláadás nem volt látványos, ezért néhány diák elunta magát. Viszont aki fogékony a magyarság témájára, az nagyon jól érezhette magát. Rendkívül mélyenszántó és megható gondolatokat tartalmazott az egyveleg. A diákok nagyon fegyelmezetten viselkedtek, és az előadás után sok mindent kérdeztek Wass Albertről. Mindenkinek feltűnt, hogy a két színész milyen szépen művelte a magyar nyelvet.. Az előadáson résztvettek az I/9 B és a SZ12/1 osztály érdeklődő tanulói. Kísrő tanár Szörfiné Szegedi Veronika volt.

Teadélután (nov.19.)

Ezen a csütörtök délután az I/9 B osztály tanulói az alapítványunk társasjátékaival szervezett egy kétórás szórakoztató társasjátékozást a 3-as teremben. Segítő tanárok voltak: Tóbiás Anikó, Széplábi András és Merk Noémi.

Zenélő földgömb (nov.11.)

Az Ifjúsági hangverseny-bérletes előadás keretén belül a pécsi Szimfoinetta előadásában élvezhették tanulóink az előadást a komlói színházban. A hangversenyen 13 tanuló vett részt az I/9B és az I/9F osztályokból. A gyerekeket Visyné Gulyás Ágota és Nagyné Kungl Edina kísérte el az előadásra.

Háy János: "Az ablak" (nov.2.)

A komlói színházban a Bóbita Bábszínház előadását tekinthették meg tanulóink. Az előadás témája: a fiatalok útkeresése, élethelyzetek, válságok. Iskolánkból 14 tanuló vett részt a SZÉ 12/1, a II/10 B, az I/9 B és az I/9 H osztályokból. Tanulóinkhoz közel állt a téma, tetszettek a zenei betétek és a bábos kellékek is. Az előadás kezdeti perceiben a színészek által interaktív módon kínált csoki és chips különösen meglepte a résztvevőket. A kísérőtanár Imri Katalin volt.

Diákközgyűlés (okt.15.)

Ezen a naon került megtartásra az Ifjúsági Diák Unió (iskolai diákönkormányzat) év eleji tájékoztató fórumára, melyen 20 diákképviselő vett részt. Többek között elfogadásra került a tavalyi év beszámolója és az idei év programterve. Vezetőségválasztásra is sor került titkosan, ahol ismét Vinter Dóra SZÉ/12/1 osztályos tanuló lett elnöknek megválasztva. Gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

Emléktúra a Mecsekben (okt. 7.)

Iskolánk 16 tanulója vett részt a Szakközépiskola által szervezett "Csonka Miklós Emléktúrán", melyet hagyományosan október első hetében kerül megszervezésre. Ezúttal a Kozép-Mecsekben nemrég felállított Köves-tetői kilátó volt a cél. A csaknem 40 diák a 10-15 km-ert vérmérsékletének megfelelően gyalogolta le, ki a 10 km-ert ki a 15 km-ert teljesítve. A túra Iván Attila tanár úr által szervezett útvonalon haladt, érintve a Volt Kossuth-aknai emlékhelyet, a köbányát, a volt Bétaaknát, Zobákaknát és Zobákpusztát.

Mindenki jól érezte magát, és az eső is elmaradt. 

 

Adó 1% (szept.17.)

Alapítványunk részére a mai napon a NAV átutalt 137 919 Ft támogatást, melyet az adó 1%-os támogatásokból kaptunk. Tisztelettel köszönjük a felajánlóknak a segítséget.

Német testvériskola tanulói voltak a vendégeink... (máj.29.)

"2015. május 19-22. között iskolánk fogadta németországi partneriskolánk egy csoportját. Leutkirch-ből 22 diák és 4 tanár érkezett. Első nap kora délután pécsi városnézés volt (Barbakán, Székesegyház, Múzeumok utcája, Széchenyi tér), majd 19h-tól iskolánk ebédlőjében játékos vetélkedő volt, ahol a magyar és német partnerek végre személyesen is találkozhattak egymással. Szerdán reggel Komló város polgármestere fogadta német vendégeinket a városházán, majd 10h-ra a pécsi Zsolnay Negyedben volt időpontunk, ahol megnéztük a Zsolnay Mauzóleumot és a Családtörténeti kiállítást. Délután a magyar diákok látták vendégül a partnereiket. Csütörtökön délelőtt az abaligeti Cseppkőbarlangot, majd a Orfűn a Pécsi tavat néztük meg. A rossz idő miatt délután az iskola tornatermében rendeztük meg a sportprogramokat: 50 perces erobik, röplabdameccs, íjászbemutató és íjászkodás. Ezután megnéztük az Iskolamúzeumot és Sikondán a Pihenőparkban vacsoráztunk. Pénteken reggel rövid búcsúzkodás után vendégeink hazautaztak." -M.N.- 

Ötödik hely az 50. INTERCISÁ-n (ápr. 27-29.)

Iskolánk kézilabda csapata Dunaújvárosban vett részt egy meghívásos fiú kézilabdatornán, melyen az V. helyezést sikerült elérni. Az 50. INTERCISA Kupán az iskolánk csapatának  tagjai voltak: Papp Szabolcs, Pál Dominik, Nagy Gábor, Czakler Gergő, Orsós Fábián, Sefcsity Richárd, Blumenschein Erik és Putnoki Péter. Felkészítő tanár: Szabó Zsolt.

Ezt a tornát annak idején a szakmunkásképző iskolákban tanuló és a kézilabdát szerető, űző tanulóknak rendezték, évente. Minden évben más volt a házigazda, ezúttal Dunaújváros volt a helyszín, mert ők alapították a Kupát. A versenyen 2x5-ös csoportban zajlottak a selejtezők, majd a helyosztók a csoporteredmények alapján a zárónapon kerültek megrendezésre. A mérkőzések színvonalasak, barátságosak és jó hangulatúak voltak. 

Ismét volt Országos Döntősünk (ápr.28.)

Március végén, Kaposváron tartották meg az Országos Szakiskolai Tanulók Közismereti versenyét, melyen a reál kategóriában (matematika, informatika, fizika) Mityók Márk I. helyezést ért el a 20 tanuló versengésében. Márk a szakiskola I/9A osztályában hegesztőnek tanul. Ugyanitt a humán versenyen (magyar irodalom- és nyelvtan, történelem) Menyhárt Péter II. helyezést ért el, aki szintén hegesztőnek tanul az I/9A osztályban. Felkészítő tanára Lukács Gyöngyi tanárnő volt. Azért is okoztak örömet az elért eredmények, mert 4 éve Dani Boglárka Lea (matek-fizika) és 2 éve Talált Gergely (magyar-történelem) lett I. helyezett a régiós és az országos versenyen is.

Az elmúlt hétvégén Székesfehérváron került megtartásra az OSZKTV döntője, ahol Márk vehetett részt régiós győztesként. Felkészítő tanára Iván Attila tanár úr volt. Két feladat várt versenyzőnkre, egy fizikai kísérlet elvégzése, aminek az eredményeit számítógépre kellett felvenni, később pedig egy matematikai feladatsort kellett megoldani számítógép segítségével. Márk helytállva a 19. helyen végzett. 

 

Ismét van Kazinczy-díjasunk (ápr.28.)

Minden év áprilisában kerül megtartásra a Szép magyar beszéd verseny. Az elmúlt évben a Szakiskolában tanító Lukács Gyöngyi tanárnő kétszer is Kazinczy-éremmel tért haza – tavaly Orsós Szilvia, tavalyelőtt Both Zsófia révén. Az idén 50. alkalommal Győrben megtartott versenyen ismét óriási sikert ért el az iskola, hiszen Leimszider Dávid II/12 osztály gépi forgácsoló tanulója hozta el a Kazinczy-díjat. Az első nap a szabadon választott szövegeké volt a főszerep. Az értő, értető olvasás és a zsűriben keltett hatás a fontos, de emellett nagy szerepe volt a megjelenésnek, a kiállásnak, az öltözködésnek is. Az idei kötelező szöveg Deme László írása volt, Péchy Blankára emlékezve. A szöveg fontos gondolatokat tartalmazott mindarról, ami az anyanyelvi mozgalmak mögött van, és arról a gondolatról, amelyet Péchy Blanka a szegedi körvezetői táborban mondott: „Folytassátok, ha én már nem leszek!” Wacha Imre tanár úr záróbeszédében kiemelte, a Kazinczy-verseny mindenki számára segít egy kicsit megismerni önmagát, és ami a legfontosabb, hogy „közös az örömünk akkor is, ha nem kürtölik világgá a bulvárlapok… mert tudjuk, mindig lesz egy csapat”. Gratulálunk Dávidnak és a tanárnőnek ehhez az óriási sikerhez!

Sakkozóink helytálltak (ápr. 28.)

A Kökönyösi Szakiskola négy fős sakkcsapata nyerte a február végi Csapat Diákolimpiát Pécsett, ezzel jogot szerzett az Országos versenyen való indulásra. A csapat tagjai voltak: Balogh Sándor, Viszolai Tamás, Kökény Soma és Cseresnyés Viktória. Felkészítő tanáruk Iván Attila FIDE mester volt, aki a Komlói Bányász NB.I.B-s sakkcsapatának 3. táblás sakkozója egyben.

Azért is volt öröm eljutni az országos versenyre, mert a tanulók 3 évig gyakorolták a játékot az iskolában teljesen amatőr alapon. Nagy élmény volt látni a diákolimpia különböző korcsoportjaiban indult több száz fiatal versengését az. ápr. 17-19. közötti szombathelyi döntőn. Sakkozóink egyedül a középiskolás mezőnyben minősítés nélküliként a 24. helyet megszerezve helytálltak. Reméljük nem kell 20 évet várni az újbóli részvételért. Köszönetet mondunk a támogatóinknak, hogy lehetővé tették a versenyeken való indulást: Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak, Polics József Komló Város Polgármesterének és a Kökönyösi Diákokért Alapítványnak. 

Országos versenyek sora jön (ápr.16.)

A Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjét 50. alkalommal, 2015. április 17-18-19-én rendezi meg Győrött a Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és Győri Megyeközponti Tankerülete, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Kazinczy Ferenc Gimnázium. Ezen a versenyen vesz részt iskolánk II/12 osztályos tanulója, aki egyben a honlapot működtető alapítvány kuratóriumi tagja is: Leimszider Dávid (felkészítő tanára: Lukács Gyöngyi).

Április 17-19-én kerül megtartásra Szombathelyen az Alap- és Középfokú nevelési-oktatási intézmények 2014/2015. tanévi Diák Sakkolimpia, országos csapatbajnoksága. Ezen iskolánk négy tanulója vesz részt: Kökény Soma és Cseresnyés Viktória a 12/NA-ból, Balogh Sándor és Viszolai Antal pedig a III/11A-ból (felkészítő tanáruk Iván Attila).

Szintén ápr. 17-19. között de Dunaújvárosban kerül megtartásra az 50 éve indult Intercisa Kézilabda Kupa. A versenyen iskolánk csapata is részt vesz (felkészítő tanáruk Szabó Zsolt). A tornára 10 csapatot várnak Pécsről, Dombóvárról, Komlóról és Székesfehérvárról.

Április 25-én Székesfehérváron kerül megrendezésre az Országos Szakiskolai Tanulók Közismereti Versenye, melyen Mityók Márk az I/9A osztály tanulója vesz részt, aki a Kaposváron megtartott Régiós versenyt megnyerte (felkészítő tanára Iván Attila) reál tantárgy  kategóriában (matematika, fizika, informatika). 

  

Egy szabad nap (ápr. 10.)

Gyönyörű napsütéses időben került megtartásra a tavaszi szünet utáni pénteken a diákönkormányzat kezdeményezésére a diáknapi akadályverseny. Az osztályoknak egy 5 állomásból álló túrán kellett bizonyítaniuk ügyességüket és ismereteiket. Az iskolából indulva a KBSK pálya érintésével a piros + jelzésen haladva Cserma-hegyet érintve értek le a diákok a Sikondai-völgybe. A cél a Sikondai pihenőpark volt, ahol pihenés mellett lehetett az edzettebbeknek focizni és röplabdázni. 12 órára készült el a sütőipari és a hidas II. évfolyam segítségével a kolbászos paprikás krumpli. Köszönet minden osztályfőnöknek, IDU-snak a szakácsnőknek, igazgató úrnak, hogy ilyen szép délelőttöt kaptak (tanulás helyett) a diákok. Az akadályverseny I. helyezettjei lettek évfolyamonként: I/9C, II/10S, III/11C és a II/12 osztály.

  

Diáknapi előzetes (ápr.5.)

Az osztályfőnök az osztályával teszi meg a kijelölt távot és oldja meg az akadálypálya feladatait. Megjelenés sportos öltözékben. 
A túra útvonala:Suli – KBSK sportpálya – Piros kereszt turista jelzés – Varga-hegy – Cserma – Sikondai kemping – Sikondai pihenőpark
Táv:kb. 6 km Állomások száma:5 + 1
Az állomásokon az I/9A, I/9B, I/9C, III/11B, III/11A-C és a 12/NA osztály IDU-sai lesznek. Az állomásokon ügyességi vagy elméleti feladatokat kell megoldani, ami pontozásra kerül. Az osztály képviselője induláskor egy menetlevelet kap, amit a túra végéig meg kell őrizni.
Díjazás:Évfolyamonként a győztes osztály tortát nyer. Eredményhirdetés: az utolsó célba érkező osztály után fél órával, de legkésőbb 12 órakor
Indulás:Az alábbiakban részletezett indulási időpontok előtt célszerű negyed órával gyülekezni. Indulás az ebédlőből lesz. Itt kapja meg minden tanuló a kért ajándékpólót is.
Menetrend:    7:30- III/11 A osztály                       8:55- I/9 B
                        7:55- II/10 B                                      9:00- 9 E/A
                        8:00- II/10 C                                      9:05- 9 E/S és II/10 S
                        8:05- III/11 C                                     9:15- I/9 A
                        8:15- II/12                                          9:20- I/9 C
                        8:20- I/11                                           9:25- II/10 A
                        8:25- 12/NA
                        8:35- H II/1
                        8:40- H II/2
                        8:45- III/11 B

Programok a célban:

- Sportprogramok (foci, röpi, stb. amire igény lesz)!            Segítők: a testnevelő tanárok
- Játékos feladatok megoldására lehet jelentkezni!            Segítők: a „nem gyalogló” tanárok
- Lesz zene és egy tányér meleg étel!                                    Segítők: II/12 K és III/11 Sz osztály

Babits Jónása Komlón (márc.23.)

A 12NA osztály megtekintette Babits Mihály Jónás könyvének színpadi változatát a Komlói Színházban. Az előadást Ács Tamás mutatta be. Az alábbiakban közöljük a diákok véleményét. Köszönet Lukács Gyöngyi tanárnőnek, aki megszervezte a 3 előadásból álló programsorozatot és elkísérte Visyné G. Ágota tanárnővel a gyerekeket a színházba.

1848-ra emlékezve (márc.13.)

"A Március 15-ei megemlékezésre idén március 13-án, pénteken került sor. Az ünnepélyt érettségizőink, a 12.NA osztály és osztályfőnöke Merk Noémi szervezte. A műsor kezdete előtt iskolánk minden diákja kapott egy-egy kokárdát. Szereplők voltak: Kökény Soma, Both Zsófia, Cseresnyés Viktória, Orsós Szilvia és Szabó Krisztina. Nekik külön dicséret jár a szép és színvonalas előadásért."

Megyebajnok a sakkcsapatunk (febr.28.)

A pécsi Mezőszél utcai Általános Iskolában került megrendezésre a Baranya Megyei Sakkcsapat Diákolimpiára. Csapatunk: Cseresnyés Viki (12NA osztály), Viszolai Tamás (III/11A), Kökény Soma (12NA) és Balogh Sándor (III/11A) összeállításban 1. helyezést ért el a Széchenyi Gimnázium csapata előtt. Gratulálunk nekik és Iván Attila tanár úr felkészítő munkájának. A csapat 3 éve együtt van és most érte el ezt a kimagasló eredményt.

Szalagtűzés (jan.30.)

Az idei tanévben is megrendezésre került iskolánk szalagavató ünnepélye a Városi Sportcsarnokban, melyet öt osztály ötletes műsorai tettek színessé a megjelent rokonok, barátok, ismerősök, tanárok és tanulók számára. 
Az ünnepély első részében felvonultak az osztályok az osztályfőnökeikkel. Az asztalosok és szerkezetlakatosok (osztályfőnökük: Iván Attila), az ipari gépész és gépi forgácsolók  (ofő.: Visyné G. Ágota), bolti eladók (ofő.: Hohn Éva), a karosszérialakatosok és kőművesek (ofő.: Szalainé P. Gabriella), a szakközépiskola, felnőttoktatás, nappali tagozata tanulói (ofő.: Merk noémi), asztalosipari szerelő, textiltermék összeállítók (ofő.: Szetele Eszter), a sütőipari munkások (ofő.: Herbály Istvánné). Az ünnepi műsor és a szalagtűzés után következett az osztályok bemutatkozó műsora. A "Hidas" osztály a retro stílusú Limbó-hintó dallamára mutatta be osztályfőnökük vezetésével mit is tudnak a léc alá való táncolásról. A 12NA-s lányok az osztályfőnökükkel egy kis ízelítőt adtak a modern táncstílusból. Nem maradhattak ki a sütőipari munkások sem, szintén osztályfőnökük vezetésével egy fekete-fehérbe öltözött hernyóra emlékeztető sílusban mutatták meg tánctudásukat egyszerre, ütemre. A 11/C osztály 4 tanulója mutatta be hip-hop tánctudását. Végül a kereskedő tanulók szintén tánctudásukat csillogtatták meg osztályfőnökük segítségével. A nap az iskolában zárult a bulival éjfélig tartó zenével és önfeledt szórakozással. 


2014-es év HÍREI 

 

ADÓ 1% (dec. 31.)

Október 17-én az adó 1%-os támogatásokból a Nemzeti Adó és Vámhivatal 154 443 Ft-ot utalt át a számlánkra. Ugyanakkor jogosultak lettünk a 2015-ös évben is az 1%-os támogatások befogadására. Köszönjük minden támogató segítségét.

Karácsonyi ünnepély (dec. 19.)

Az év utolsó tanítási napján a Komlói Színház és Hangversenyteremben tartottuk iskolánk karácsonyi ünnepélyét. Az iskola tanulói mellett voltak szép számmal eljöttek a meghívásnak eleget téve korábbi tanáraink és oktatóink. A Szakiskola tanulóinak műsora után iskolánk leány tanulói egy hangulatos táncot varázsoltak a színpadra. A karácsonyfa fényei alatt a 30 résztvevő diáknak és a felkészítő tanároknak (Megyeri Rita, Herbály Istvánné és Szetele Lászlóné) külön köszönet.

Beatles an Board (musical) Deutsche Bühne Ungarn, Szekszárd(dec. 16.)

A Magyarországi Német Színház előadásában egy musicalt néztünk meg német (párbeszédek), angol (Beatles-dalok) nyelven. A „Jet-Baguette” fapados légitársaság gépén kezdtük meg az utazást Budapest-Párizs között, miután a légikisasszonyok, Babette-Jeanett-Raclette, 16h-kor megkezdték az utasok, azaz a nézők beszállítását. A kis kamaraszínház egy repülőgép belsejeként lett berendezve, ott foglaltunk helyet. A biztonsági előírások ismertetése után megkezdtük a felszállást. Az „utunkat” Beatles-slágerek kísérték. A három utaskísérőnk folyamatosan bevonta a nézőket az előadásba. A jó hangulatú, élvezetes előadás hamar véget ért. A teltházas előadás után még jó félórát élveztük a szekszárdi adventi vásárt, ami pont a színház előtt kezdődött a Garay téren.

Sulinkban járt a mikulás (dec.5.)

A hivatalos időponthoz képest egy nappal korábban tette látogatását a Mikulás az iskolánkban. Az IDU-mikulás minden tanulót szaloncukorral köszöntött, aki énekelt neki egy dalt. A hangulatot két IDU-ördög szolgáltatta. Köszönet a résztvevőknek!

A zene mindenkié(dec. 1.)

Az idei tanév első ifjúsági hangversenyén a III/11.B osztály tanulói vettek részt a Komlói Színházban.

A Pécsi Szimfonietta zenekar szólaltatta meg a legismertebb komolyzenei műveket Strauróczky Balázs vezényletével. Sajnos, az iskolánkban megszűnt az énekoktatás, ahol dalolhattunk, tanulhattunk zenéről, zeneszerzőkről, hangszerekről. Marad tehát a hangverseny! Örültünk a lehetőségnek, hogy a Kökönyösi Diákokért Alapítvány támogatásával részt vehettünk ezen a remek komolyzenei délutánon. Hallhattunk részleteket Ravel Bolerójából, Brahms művekből, és Verdi ismert operáiból.Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jól érzem magam! Köszönjük Lukács Gyöngyi tanárnőnek, hogy minket választott.

A mi korosztályunk általában könnyűzenét hallgat, ezért is jó, hogy a moderátor (dr. Lakner Tamás) megmutatja nekünk, mire figyeljünk, hogyan áll össze egy-egy ritmus. Mivel általános iskolásokkal ültünk együtt a nézőtéren, a kicsik közül többen felmentek a színpadra, és a moderátorral együtt „hozták létre” a zenemű ritmusát, különböző hangszerek megszólaltatásával! Csodálatos élmény volt! Tanultunk egy versikét is, Ravel Boleró című művének ritmusa ez valójában:

„Egy paripa, két paripa vágtat,

Egy paripa, két paripa szalad a hegyeken…”

Próbáljátok ki! V. A. Dóra

A Terror Házától a Közlekedési Múzeumig(nov. 18.)

14 tanulónk 3 tanárral vettek részt egy budapesti kiránduláson. A tanulók a III/11C, II/12, H/II/1 és az I/9C osztályból jelentkeztek. A Terror Háza Múzeum meglátogatása után a csapat a Közlekedési Múzeumba ment.

A Terror Háza Múzeum a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére létrehozott múzeum Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatt.

A Városligetben található Közlekedési Múzeumot már messziről felismerhetővé teszi az épületéből „kitörő” NOHAB mozdony és a tetején levő AN 2-es repülőgép. A múzeumban a hazai közlekedés történetét bemutató állandó és időszaki kiállítások mellett rendszeresen helyet kapnak érdekes, műszaki témájú időszaki kiállítások is.

Tanulóink jól érezték magukat, szép élményekkel jöttek haza az iskolabusszal.

A Márkus-hegyi bányában jártunk (okt. 19-20.)

20 év után indult újra iskolánkban a vájárképzés. Ez alkalomból kapott lehetőséget két 9/C osztályos vájártanuló, hogy a Bányászati Szakszervezet szervezésében leszálljanak a még működő Márkus-hegyi bányában. A földalatti munka élménye, remélhetőleg inspirálja tanulóinkat a szakma elsajátítására. A kétnapos program során a tatabányai és oroszlányi bányamúzeum meglátogatása is a programban szerepelt. Az itteni bányászati emlékek több komlóiban is felélesztették azt az elszalasztott lehetőséget, hogy Komlón miért nem lehetett volna így megőrizni a bányászat relikviáit. 

Cél a Zengő (okt. 18.)

Három osztály vett részt a Zengő 682 méteres csúcsának a meghódításán. Ezen a szombaton a II/10C, a II/12 és a III/11A osztály osztályfőnökeik kíséretében a Mecsek legmagasabb csúcsát hódították meg. A 8 órás hetényi busszal közelítettük meg a Zengő lábát, majd a sárga háromszögön haladtunk felfelé. Fenn hideg szél fújt, de a kilátás kárpótolta az elvesztett minden energiát. Lefelé jó hangulatban és lelkesen érkezett vissza a buszmegállóba a csapat. Szép túra volt!

Gólyaavatás… (okt. 13.)

A végzős osztályok (III/11B, III/11C és III/11A) szervezésében került sor az idei „szecskaavatóra”. A kétfordulós megmérettetés első etapja a tornateremben zajlott le a 6. órában. Itt sorváltó keretében mérték össze ügyességüket a kezdő osztályok: I/9A, I/9B, I/9C és vegyes csapat (9/EA, 9/ES és H/2/1). A 7. órában az ebédlőben került sor a tréfás feladatok megoldására. Többek között volt: szerelemvallás, lekváros kenyér evése madzagról, chilis fokhagymás tejszínhab evése, csiga-biga ének különböző stílusokban, szörpivó gyorsasági verseny stb… A „kezdők” nagyon jól érezték magukat, a díjátadás előtt még egy eskütételt is el kellett mondaniuk. Győzött az I/9C osztály, akik az egy főre eső elfogyasztott torta mennyiségében is rekordot állított fel osztályfőnökük segítségével. Köszönet a szervezőknek, a testnevelő tanároknak és különösképpen a III/11B osztálynak, akik gazdái voltak a szervezésnek.

„Csonka Miklós” emléktúra (okt. 6.)

A hagyományok folytatásával idén is részt vehettek tanulóink a szokásos őszi túrán. A szép idő, a szikrázó napsütés jó hangulatot varázsolt az erdőbe, amin a túrázók végigmentek. A túra útvonala kicsit módosult: Komló Kökönyös KBSK pálya – Cserma – Mánfai Árpád-kori templom – Czifra-malom – Kecske-hát – Vágotpuszta – Sikonda – Komló Kökönyös KBSK pálya (hossza: 18 km). Iskolánkból az I/9A, I/9B, I/9C, 12/NA és a H/2/2 osztályból vehettek részt tanulók. A szakközépiskola tanulóival kiegészülve csaknem 40 tanuló indult a 8 órai rajtott követően a túrán. Az első pihenő a mánfai templomnál volt, ami után a Mecsek legmagasabban fekvő településére vezetett fel az út a Kecske-háton át. Itt a kiosztott szendvicsek, csokik és ásványvizek pótolták az elvesztett energiát, és Iván tanárúr elbeszélése is érdekes volt a Mecseki Láthatatlanokról. Koradélután ért vissza a csapat Kökönyösbe, kissé fáradtan, de élményekkel telve.

Diákparlament Pécsett (okt. 3.)

A KLIK szervezésében Pécsett került megrendezésre a Baranya Megyei Diákparlament, melyen csaknem 90 küldött vett részt. A megnyitó után következtek a hozzászólások, amikor minden résztvevő felszólalási lehetőséget kapott. Itt lehetett elmondani az iskolai problémákat, amik már nem megoldhatók, vagy éppen tanulási tippekről lehetett hozzászólást hallani. A legtöbb probléma a mindennapos testneveléssel kapcsolatos teremhiány, illetve öltöző hiány volt. De több iskolai DÖK vezető beszámolt a tankönyvproblémákról is. Tanévkezdéskor több tanuló hiányosan kapott tankönyvcsomagot, az ügyintézése problematikus volt. Iskolánkból Both Zsófia 12/NA és Vinter Dóri III/11B osztályos tanuló kapott felhatalmazást a részvételre. A hozzászólások után szekciókban folytak tovább a munkák, majd a plenáris üléssel ért véget a tanácskozás, ahol küldöttek választására és az állásfoglalás elfogadására került sor.

Diákközgyűlés (szept. 23.)

A tanév rendes diákközgyűlésén az osztályok küldötteinek a fele részt vett. Itt megbeszélésre és elfogadásra került a diákönkormányzat (IDU) előző évi beszámolója (Cseresnyés Viktória révén) és az idei programterve (Vinter Dóri révén). Az iskolai alapítvány elmúlt évi tevékenységéről Iván Attila (segítő tanár) tartott beszámolót, amit a küldöttek elfogadtak.

Ezután Kovács Balázs igazgató úr tartott egy rövid tájékoztatót az iskola életéről, majd a 12/NA osztály diáktitkárai olvasták fel azokat a kérdések és megoldásra váró problémákat, amelyeket az osztályuk összeírt. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

A gyűlés végén jó hangulatban fogyott el az 4 pizza, ami a hagyományok szerint a résztvevőket illet.

Reneszánsz séta Pécsett (szept. 17.)

A 12/NA osztály tanulói a Da Vinci kiállításon vettek részt. Tartalmában gazdag, Európa hírű és látványos tárlat a diákok számára is érdekesnek bizonyult. Erről tanúskodnak a csokorba gyűjtött vélemények is. Ezekről bővebben itt olvashatsz: 1 2 3

IDU alakuló gyűlés (szept. 8.)

Az idei tanév első IDU gyűlésén meghatározásra került az éves programterv és az első közgyűlés összehívása.

SOPRON ÉS KÖRNYÉKE (június 14-15.)

Az alapítvány által támogatott programon vehetett részt a 10/B osztály. Osztályfőnökük szervezésében Sopronban és környékére utaztak el a kétnapos osztálykirándulás keretein belül. Többek között a fertődi Eszterházy-kastély, Sopron központja, a soproni Harrer csokigyár és a keszthelyi Balatonpart került a színes programba. Különösképpen a sokféle csoki végigkóstolása és a szombat esti vetélkedő tetszett a tanulóknak. A Brennbergbányai ifjúsági szállás kellemes kikapcsolódást és pihenést adott.

EGÉSZSÉGNAP, SPORTNAP (június 12-13.)

Az idei tanév utolsó két napján került megtartásra június 12-én a Sportnapra és 13-án az Egészségnapra. A jó hangulatú sportnapi versenyek osztályok között zajlottak, ahol egy akadálypályát kellett minden osztálynak teljesítenie. Többek között kötélhúzás, darts verseny, ügyességi verseny, kosárdobás, célba dobás, erőemelés, foci és kézilabda ügyességi feladatok teljesítése. Az egészségnapon a 9. osztályosok előadáson vehettek részt a délelőtt folyamán, míg a többiek megismerhették az egészséges szendvicsek elkészítésének fortélyait, részt vehettek többek között kvíz vetélkedőn, fűszernövény felismerésen és különböző játékos feladatok megoldásában. Az utolsó két nap igazi közösségteremtő jó hangulatú, érdekes feladatokkal tarkított volt, melyeken a tanulóink nagy számban vettek részt.

Bűnmegelőzési Tábor (május 25-27.)

Az IDU kezdeményezésére 15 tanulónk vehetett részt az Orfűn megtartott háromnapos programon. Az első napon délelőtt és délután csoportmunkában dolgozták fel a résztvevők a bűnmegelőzés különböző témaköreit. Így volt többek között „rabló-pandúr”, „erő-szaki” stb. csoport. Este karaokéval folytatódott a program, ami igencsak sokáig tartott. Hétfő délelőtt a csoportok bemutatták az elkészített plakátokat, írásokat, majd délután a sporté volt a főszerep. A jó hangulathoz az orfűi-tó közelsége is hozzájárult, néhányan megmártóztak a tóban, de volt aki csak napozott. Este tréfás vetélkedő következett, ahol a 6 kialakított csapat mérhette össze tudását ötletben, humorban.
Kedden délelőtt gyalogtúra keretében Magyarhertelendig gyalogolt a társaság, és a strandon pihenhette ki mindenki a fáradságát. Ehhez a páratlan élményű aroma-szauna is hozzájárult. Este 6 órára hozott vissza mindenkit a busz Komlóra.
 

Bronzérem a SZODSE döntőjében (május 22.)

Május 22-én csütörtökön Budapesten vett részt iskolánk focicsapata a Szakszervezetek Országos Diák- és Sportszövetsége Egyesület döntőjén. A csapat a nagyon értékes III. helyezést érte el. Szabó Zsolt tanár úr irányította csapat tagjai voltak: Hegyi Ferenc II/10A, Kaiser Ádám H/II/1, Petrovics Richárd 9/E, Papp Szabolcs II/10A, Hiz Szabolcs II/10A, Nagy Gábor II/10C, Bagosi Dániel II/10Sz és Orsós Sándor a II/10C osztályból. Gratulálunk a helyezetteknek.

 

Bronzérem a Coca-Cola Kupán (május 21.)

Coca-Cola CUP Középiskolai Labdarúgó Program Baranya megyei döntő Fiú Pécs, Kovács-telep 2014. május 21.
Két csapattal indultunk: KÖKI és FC Barka néven.
 
Eredmények:
KÖKI - Tenkes Kapitány Dédunokái 0:2
FC Barka - Deák Diák 2:1
 CRNL FC- FC Barka 0:0
KÖKI - Balkán Föcö 6:0
Leöwey - FC Barka 1:8
KÖKI - ANK Dream Team 1:3
Elődöntő: Tenkes Kapitány Dédunokái – FC Barka 2:1
III. helyért
ANK Dream Team – FC Barka 1:3
Végső sorrend:
I. Tenkes Kapitány Dédunokái
II. CRNL FC
III. FC Barka
Legjobb góllövő: Hegyi Ferenc  (FC Barka)

Helytállás 5 fővel a Diákolimpián (május 17.)

A Telecom Országos Diákolimpia Döntőjébe jutott iskolánk focicsapata a május eleji megyei selejtezőn. A Május 17-én Pécsett megrendezett Országos Diákolimpia Döntőjén a 16. helyet szereztük meg. Sajnos a csapat „csak” 5 fővel tudott felállni a 7 fő helyett. Két tanulónk otthon maradt. Az öt fő így hét helyett futott, de a gyulai csapatot így is 7:2-re sikerült legyőzni. Emellett Kaposvártól, Siklóstól és Szentgothárdtól kikaptunk.
 

Elballagtak végzőseink (május 2.)

Május 2-án pénteken elballagtak végzős diákjaink. Az elballagott osztályok: 12/NA, III/11A, III/11/B, II/12A, II/12B, II/12C és III/11Sz osztályok.
Az ünnepségen az alábbi tanulók részesültek dicséretben:
Igazgatói dicséretbe részesült, és elismerő oklevelet vehetett át:
Példamutató magatartásáért és igazolatlan mulasztásmentes tanévért:                                             
Pőcz Levente  III/11. B osztályos tanuló.
A szakmai gyakorlaton végzett kiváló munkájáért
Gáspár Dániel és Bartek Szilveszter II/12. C osztályos tanulók, valamint  Klesch Szabolcs a II/12.A osztályból.
Közösségi munkájáért és a szakmai gyakorlaton nyújtott teljesítményéért                        
a III/11. B osztályból : Rajki Gabriella, Szőnyegi Veronika és Mizák Kitti
 
Igazgatói dicséretbe részesült és könyvjutalmat  vehetett át 12.NA  osztályból:
A három év során végzett sporttevékenységéért Peresztegi Kitti  és Bodnár Nikoletta
Közösségi munkájáért: Kovács Krisztián  és Orsós Renáta
Közösségi munkájáért és a három év során végzett sporttevékenységéért: Lengyel Judit  és Wenhardt Erika
A szakmai gyakorlaton végzett kiváló munkájáért: Peti Nikolett II/12.B osztályos tanuló.
 
Tantestületi dicséretben részesült és könyvjutalmat vehetett át:
A sportban elért versenyeredményéért, az IDU-ban végzett munkájáért és jó tanulmányi eredményéért Török Tamás III/11. Sz osztályos tanuló.
 
Tantestületi dicséretben részesült és Komló Város Elismerő Oklevelét vehette át Schalpa Anett önkormányzati képviselőtől
Kitűnő tanulmányi eredményéért Bartha József  II/12. C osztályos tanuló.
 
Tantestületi dicséretben és könyvjutalomban részesült, valamint Komló Város Elismerő Oklevelét vehette át Schalpa Anett képviselőtől - Kiváló tanulmányi eredményéért és a szakmai gyakorlaton  végzett kiváló munkájáért    Horváth Kornél  III/11.A osztályos tanuló. Kiváló tanulmányi eredményéért, a közösségben végzett munkájáért és a szakmai gyakorlaton nyújtott kiváló teljesítményéért Ignácz György Krisztián (képünkön) II/12.C osztályos tanuló.

Szilvia sikere a Szép Magyar Beszéd Versenyen (április 24-27.)

A Kökönyösi Szakközépiskola Nagy László Szakközépiskolája, Szakiskolája, Speciális Szakiskolája és Kollégiumának 11/NA osztályos tanulója Orsós Szilvia Kazinczy-díjas lett a győri Országos döntőn. Felkészítő tanára Lukács Gyöngyi volt. Gratulálunk nekik. Az alábbiakban Szilvia foglalta össze a verseny élményeit.
Boldogan fogadtam a regionális forduló első helyezését, bár ekkor már tudtam, hogy sok-sok gyakorlás vár rám az országos versenyig. Tavaly ugyanis az akkori Kazinczy-díjas osztálytársammal, Both Zsófiával egyszer már jelen voltam ezen a különleges versenyen. Azért különleges, mert egy kicsit rádiós műfaj, hiszen a szövegeket úgy kell megszólaltatni, hogy azt minden hallgató pontosan értse és élvezze. A szövegek kiválasztásánál fontos szempont, hogy a műfaja esszé legyen, nemes, szép huszadik századi gondolatokat tartalmazzon.
A verseny első napja a saját szöveg felolvasásával kezdődött. Boldizsár Ildikó: Lázár Ervinről szóló elmélkedését olvastam fel. Úgy rám nézett mindenki! Először azt hittem, biztos rosszul olvasom, de utólag a Kazinczy-díj birtokában már másként látom ezt.
A következő része a versenynek egy írásbeli szöveg „lekottázása”, azaz meghatározott jelekkel látjuk el a szavakat, a megszólaltatás érdekében. Tehát egy kicsit olyan ez, mintha egy dalt kellene lekottázni. Az egyik legnehezebb része ennek a versenynek, mert ehhez nagyon kevesen értenek, a tanárnő szerint ezt csak Kerekes Barnabás tanár úr (zsűri tag) tudja!
A harmadik részben a zsűri által kiválasztott szöveget – mindenki ugyanazt – kaptuk felolvasásra. Sánta Ferenc: Móriczról című esszéjével kellett „megküzdeni” rövid felkészülési idő után.
Ez a verseny nem csak kötelezettségekből áll, hanem mindig gondoskodnak a szervezők színes, érdekes programokról is. Idán a Színházban Mágnás Miska című darabot láttuk, voltunk városnézésen, múzeumokban, és jókat beszélgettünk a kollégiumi szobákban. Az ellátás is fantasztikus volt, állandóan süteménnyel, gyümölccsel és egyéb finomságokkal kényeztettek bennünket.
Lukács Gyöngyi tanárnőnek szeretném ezúttal is megköszönni a remek felkészítést, és azt, hogy hitt bennem, és elindított a versenyen. Én már többé nem vehetek részt (a díj miatt) ezen a versenyen, de minden diáknak, aki érez magában tehetséget, ajánlom, hogy induljon el, mert megéri. Kívánom, hogy nektek is sikerüljön megvalósítani álmaitokat!

Arany és ezüstérem a Coca-Cola Kupa selejtezőjén (ápr. 24.)

Az aranyérmes (FC Barka) csapat tagjai: Tóth István III/11A, Tatár Levente III/11A, Éberling Szabolcs III/11B, Hirkó Martin III/11A, Hegyi Ferenc II/10A, Sinkovics Szabolcs I/9A és Horváth Tibor II/10A osztály tanulója.
Az ezüstérmes (KÖKI) csapat tagjai: Petrovics Richárd 9/E, Bagosi Dániel H/II/I, Cseke Tamás II/10A, Orsós Sándor II/10C, Jovánovics Norbert II/10C, Tóth Adrián 1/11 és Czakler Gergő I/9B osztály
 

Diákok verték a tanárokat (sportban)…. Diáknap 2014-ben (április 16.)

Színes programokkal zajlott az idei diáknap iskolánkban. Az „501-es diáknap 2014” elnevezésű rendezvény az iskola körüli élőlánccal vette kezdetét.
Az iskolát élőlánccal vettük körbe, hogy bizonyítsuk, mi is „vagyunk” a városban. Jó lenne már egy kis felújítás az iskolánkra, ráférne már egy kis pénz. Ki lehetne cserélni az ablakokat (néha átfúj rajta a szél), a külső vakolatcseréje is megérett (nem kellene félnünk, hogy ránk esik valami föntről), de a belső villamoshálózat is megérett már egy felújításra (bármikor villamos tűz lehet) stb.
 
Ezután az ügyességé, a sportági tudásé, a könnyedebb kultúráé volt a főszerep egy délelőttre  A különféle programok nemcsak a diákok, hanem a tanárok számára is gyakran kihívást jelentettek. A mozgást kevésbé kedvelők két helyszínen is megmutathatták ügyességüket, dörzsöltségüket. Az erre az alkalomra kialakított játéksarkokban többen kipróbálták magukat a póker, a Gazdálkodj okosan, a Catan, az Activity, a Ki nevet a végén és a Scrable játékokban.
Kicsivel több aktivitásra volt szüksége az akadály- és az evő-ivóversenyen résztvevőknek, ahogy az íjászbemutató is megmozgatta már – egy-egy próba erejéig – az érdeklődőket. Igyekeznie kellett annak is, aki a palacsinta parti és kávéház programot választotta: aki itt nem volt ügyes, az bizony lemaradhatott a finom falatokról.
A legtöbb résztvevőt a sportversenyek vonzottak. Öt sportágban feszültek egymásnak a résztvevők: érdekesség, hogy röplabdában, kosárlabdában és fociban lezajlott tanár-diák vetélkedés mindegyikében a diákok nyertek.
Eredmények:
Szkander: Nyolcan gondolták úgy, hogy a „férfias” versenyen részt vesznek. Bár ezt a műfajt kézzel játsszák és nem szájjal, ettől függetlenül volt, aki a száját többre tartotta.
Végeredmény:
                1. Orsós Sándor II/10C 2. Herczeg Szabolcs III/11A 3. Balogh Sándor II/10A
Darts: 14-en indultak az alagsori klubban megrendezett versenyen.
Végeredmény:
                1. Petrovics Lajos III/11A osztály 2. Emerich Martin II/10A 3. Hassza Antal I/9B
 
Suli-totó: Csaknem 20-an töltöttek ki az iskola életével összefüggő kérdéssort, ami 13+1 kérdésből állt. Telitalálat nem volt, így még van mit tanulni az iskolatörténetről.  
Végeredmény:  
                1.Wenhardt Erika 12/NA 2. Böröcz Hunor 12/NA 3. Lukács Roland I/9C
 
Csocsó (csak páros): 13 páros nevezett be az ebédlői versenyre. A tavalyi évhez hasonló izgalmakat ugyan elmaradtak, de most is volt miért igyekezni:
Végeredmény:
                1. Szalai Richárd  és Sipos Krisztián I/9C 2. Cseke Tamás II/10A és Sinkovics Szabolcs I/9A 3. Wágner Patrik és Balog György II/10C
 
Akadályverseny: Az IDU által szervezett versenyre csak 6 csapat nevezett be kb. 20 fővel. Ők azonban a városban és az iskolában kaptak feladatokat.
Végeredmény:
          1. Gilette Power II/10Sz osztály csapata 2. Csipet Csapat I/9B 3. 501 csapata H/II/1
 
Pókerverseny  (jobbra a képünkön a verseny egy pillanata látható):
1. Benedek József  II/12A
 
Foci:
1. II/12 C osztály csapata
 
Röplabda:
1. 2/12 A osztály csapata

Értékelés: A diáknap zárásaként az eredményhirdetésen kerültek kiosztásra a díjak. Úgy látjuk, hogy az iskola tanulóinak mintegy fele aktívan bekapcsolódott a programokba, a másik fele inkább igyekezett kihúznia magát. Örömteli, hogy a sportversenyeket sokan nézőként is megtekintették. Sajnos a vetélkedőkön nagyon kevesen voltak, látható, hogy ez nem „működik”. A Palacsinta-parti és kávéház ismét sikeres volt, a lesütött 400 db palacsinta gazdára talált. Jó visszajelzést kaptunk a kiosztott pólókról is. Jó minőségű és jó rajta az iskolai új embléma.
A szervező IDU tagok, és segítő tanárok a Diáknap zárásaként egy kis eszem-iszomra voltak hivatalosak. Az elfogyasztott süti és szendvics mennyisége és minősége kiváló lehetett, mert minden elfogyott. Köszönjük a szervezők munkáját!  

Leutkircben jártunk (ápr.7-11.)

Iskolánk tizenhárom tanulójának lehetősége nyílt arra, hogy 2014 áprilisában egy hetet töltsön Leutkirchben, az Alpok lábánál, testvériskolánknál. Mindenki családoknál kapott szállást. Izgalmas kihívás volt, szót érteni a házigazdáinkkal, de sikerült a kommunikációs nehézségeken túllépni. Az időjárás ugyan nem volt túl barátságos hozzánk, mégis nagyon jól éreztük magunkat.
Az első napon bepillantást nyerhettünk néhány szaktanterembe, és irigykedhettünk, milyen jól felszereltek a műhelyek. Egy tanórán is részt vehettünk, néhányan még be is álltak a testnevelésórán táncolni. Délután a polgármesteri hivatalba és a honismereti múzeumba látogattunk el.
A másnapi müncheni kirándulás volt talán a legizgalmasabb programunk. Mindenkinek nagyon tetszett a Bavaria Filmstúdióba tett látogatás, ahol nemcsak különböző filmdíszleteket nézhettünk meg, hanem kipróbálhattuk az időjárásjelentést is. Délután aztán a belvárosban volt szabad programunk. Emlékezetes élmény marad sokaknak az utcákat és tereket elözönlő rengeteg futballszurkoló látványa. Ha élőben nem is, de a tévében sokan láttuk a meccset, amit a Bayern München nyert meg.
Harmadik napon a Bodeni-tóhoz tettünk kirándulást és megnéztük Lindau régi belvárosát, ami egy szigetre épült. Csodálatos volt a panoráma, az Alpok hófedte hegyei világítottak a háttérben. Voltunk ezen kívül még egy sajtműhelyben, egy ma is élő herceg kastélyának parkjában, másnap egy üvegfúvó műhelyben, majd egy kiállításon.
Az utazás élményekben gazdag volt, mindenképp megérte elmenni. Ha tehetnénk, visszamennénk.
 

XIV. Katasztrófavédelmi vetélkedő  (ápr. 8.)

Április 8-án a komlói Tűzoltóság telephelyén került megrendezésre a felmenő rendszerű erőpróba melyen 10 középiskolás csapat vett részt. Az I. helyezett jutott tovább. A versenyen ügyességi és elméleti feladatokat kellett megoldani a fiataloknak: mocsárjárás, sítalpazás, puzzle, teszt, locsolócsővel célzás, célba dobás locsolócsővel és tesztek.
Jó hangulat volt, tízórai, kávé és üdítő frissítette a fáradókat.
Csapataink:
A. - IV. helyezett: Makrai János, Kovács Lajos, Tóbiás Gergő, Kökény Soma
B. - Balog Balázs, Fenyvesi Martin, Nagy Dominik, Kiss Olivér, Orsós Zoltán

Video:
http://komlomedia.hu/video.php?id=2014041404
 

Győzelem a Locsoló Kupán (április 8.)

Iskolánk volt a házigazdája az április 8-án megtartott fiú röplabda tornának. A 8 csapatos megmérettetésen a Szakközépiskolai, Gimnáziumi intézményből is jött csapat emellett Dombóvárról és a Siklósi Szakképző Iskolából is jött csapat. A győzelmet azonban iskolánk csapatai szerezték meg. A győztes csapat tagjai: Papp Szabolcs II/10A, Kovács Krisztián 12/NA, Miskolczi Dániel 12/NA, Pesti István II/10A, Pesti László 12/NA és Hiz Szabolcs II/10A osztály tanulója.

 

Budapesten jártunk … (ápr. 8.)

A KÖOK Speciális Szakiskolája 16 Sütőipari munkás és Konyhai kisegítő tanulóval látogathatott el Budapestre a Nemzetközi Élelmiszeripari, Sütőipari, Cukrászipari, Vendéglátóipari és Gasztronómiai kiállításra és szakvásárra. A kóstolóval egybekötött kiállításon új sütő- és cukrászipari gépekkel, élelmiszeripari alapanyagokkal és termékekkel ismerkedhettek meg. Megcsodálhatták az ízléses éttermi, cukrászati berendezési tárgyakat, terített asztalokat. Több előadást hallgathattak meg a gasztronómiai és gasztrotechnika területeiről.
A kirándulás után lehetőségük volt egy buszos városnéző kirándulásra is. A felújított Margithídon, a budai és pesti rakparton élőben láthatták a főváros nevezetes és látványos épületeit.
Köszönet a kirándulásért Gyuricza Ákos tanár úrnak, aki lehetővé tette, hogy ezt a neves kiállítást ingyen megnézhessük.                                                   
 

Budapesten jártunk … (ápr. 6.)

Április 4-én hajnali fél 7-kor indultunk a suli busszal (Józsi bával) a Construma Kiállításra Budapestre. Az út hosszúnak tűnt, többször is megálltunk. Pesten kaptunk 3 órát, hogy szétnézzünk, sokféle érdekességet láttunk. Többek között: lakberendezéshez dolgokat, ház maketteket és különféle cégek termékeit.
Sok újságot és szórólapot kaptunk, volt olyan lehetőség, hogy biciklit is nyerhetünk. A három óra kinek hamar, kinek hosszasan de eltelt. Ezután városnéző útra indultunk: megnéztük a Hősök terét, a Nemzeti Színházat, a Parlamentet és a nemrég felújított Margit-hidat. Hazafelé menet még a Camponába is bemehettünk 1 óra szabadidőre. A buszon hazafelé jövet jókat beszélgettünk és nevettünk, azt sem vettük észre, hogy már Komlón vagyunk. Ekkor fél 10-et mutatott az óra.                 

Sakk ezüstérem (márc.22.)

Március 22-én Lánycsókon került megrendezésre a megyei sakkcsapat diákolimpia, melyen iskolánk csapata is részt vett: Kökény Soma, Cseresnyés Viktória (11/NA osztály) és Viszolai A. Tamás (II/10A)  képviseletében. Megismételve a tavalyi II. helyezést, éremmel tértek haza sakkozóink. Győzött a Széchenyi István (Pécs) Szakközépiskola.

Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyek 2013/2014 (március 21.)

Az iskolai fordulóban február közepén humán és reál témakörben szerveztünk háziversenyt. A Dél-Dunántúli régiós versenyre iskolánkból három tanuló jutott be. A Kaposváron március 21-én megrendezett döntőn jól helytálltak tanulóink.
Reál tantárgyak versenyén
(matematika – fizika - informatika):
5. Faragó Barbara II/10B osztályból -
45 pont (felkészítő tanára: Iván Attila)
15. Brozovácz Ferenc I/9A osztályból -
35 pont (felkészítő tanára: Halmai Erika)
Humán tantárgyak versenyén
(történelem – magyar nyelv és irodalom):
9. Horváth Krisztián I/9B osztályból -
 59 pont (felkészítő tanára: Megyeri Rita és Lukács Gyöngyi)
 

Március idusán (márc. 14.)

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.
Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.
E jeles napról iskolánkban a 12/NA és a III/11B osztály emlékezett meg színvonalas műsorral.

Baróti kirándulás (márc.13-16.)

A Nagy László Gimnázium szervezésében iskolánk 3 tanulója (Orsós Sándor II/10C, Török Tamás III/11Sz és Horváth Kornél III/11A) az Erdélyi testvériskola által felkínált meghívásnak eleget téve utazhatott el Barótra.
 
Március 13-án indultunk Barótra. Az út nagyon hosszú volt 12,5 órán át tartott. Amikor odaértünk, a baróti iskolához tartozó kollégiumban helyeztek el. Másnap reggel elmentünk a helyi iskolába, ahol nagy szeretettel vártak bennünket, és játékos ismerkedés után hamar oldódtak a távolságból eredő különbözőségek. Az iskola diákelnöke körbevezetett bennünket az iskolában és a városban is. Délután egy másik faluba mentünk, ahol egy kisebb ünnepségen vettünk részt.
Március 15-én a Nemzeti Ünnepen a Posta Téren kezdődött a napunk, utána pedig a Gábor Áron emlékművéhez mentünk. Itt van az első legyártott ágyú és a hozzá tartozó lőszer. Ez az emlékmű egy hegyen volt, körülöttünk nagy erdő, nagyon szép volt az a terület! Az ünnepségek vége után szabad programot kaptunk. A suliból a diákokkal megbeszéltünk egy időt, meg egy helyet, hogy hol találkozunk ami után egy vendéglátóhelyen kötöttünk ki. A pultos azt kérdezte, hogy honnan jöttünk. Mondtuk, hogy Komlóról, mire kiderült, hogy ő is odavalósi. Sajnos a rövid ittlétünk végén 16-án indultunk hazafelé. Az úton hazafelé megnéztük Kolozsvárt, majd Aradon Petőfi Sándor házát. Az úton nagyon jól éreztük magunkat, jó volt a hangulat a buszon. Remélem, hogy máskor is sikerül eljutnom Erdélybe!

Pécstől Harkányig futottak (márc. 9.)

Március 9-én tanulóink az iskola képviseletében részt vettek a Pécs-Harkány futóversenyen. Cseh Gábor II/10Sz, Ürmös Krisztián (szilvási Iskola) és Török Tamás III/11Sz osztály tanulói csapatban futották le a távot és kategóriájukban a 68 csapatból a 7. helyezést érték el.
A futás után jól esett a gyógyfürdőben a megmártózás is.
Gratulálunk és további jó eredményeket kívánunk!!!

Két aranyérem Pécsről (márc. 6.)

A tavaszi 2. forduló lejátszásával véget ért az MLSZ Baranya Megyei Igazgatósága és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. által kiírt Középiskolai Labdarúgó Torna. A fiúknál kiírt két csoportot (1994-1997 valamint 1997-1999 között születettek) egyaránt a komlói Kökönyösi Oktatási Központ Szakiskolájának diákjai nyerték. A dobogós csapatok kupa illetve érem díjazása mellett, a győztesek mez garnitúra a második és harmadik helyezett csapatok sportszer támogatásban részesültek. A díjakat Bogyay Zoltán MLSZ BMI Igazgató mellett Városi Viktor PMFC-MATIAS csapatának labdarúgója adta át.
A csapat tagjai voltak (felkészítő tanáruk: Szabó Zsolt):
1994-1997.: Tóth István, Hirkó Martin és Tatár Levente a III/11A, Orsós Sándor II/10C, Éberling Szabolcs III/11B, Petrovics Richárd 9/E és Bagosi Dániel H/II/I osztályból.
1997-1999.: Hegyi Ferenc, Papp Szabolcs és Horváth Tibor a II/10A, Czakler Gergő I/9B, Radnai Bálint I/9A, Ladányi Bence II/10Sz, Kaiser Ádám H/II/I és Sinkovics Szabolcs I/9A osztályból. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk!
 

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja (febr. 25.)

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Ország-gyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. E jeles napon iskolánkban az I/9C osztály és Cseresnyés Viktória műsora emlékezett a diktatúra áldozataira.

Csapatépítő tréning (február 21.)

Az Ifjúsági Diák Unió (IDU) tagjaival, Iván Tanár Úr szervezésével, együtt töltöttünk egy délutánt Pécsen. Először a Tudásközpontba mentünk, ahol tartottunk egy gyűlést, megbeszéltük az iskolai dolgok szervezését. Utána átmentünk a Plazába, bowlingoztunk, pizzáztunk, mindenki nagyon jól érezte magát a csapatépítő tréningen!! Reméljük legközelebb is eltudunk menni!!

Szalagavató (január 31.)

Az idei tanévben is megrendezésre került iskolánk szalagavató ünnepélye a Városi Sportcsarnokban, melyet három osztály ötletes műsorai tettek színessé a megjelent rokonok, barátok, ismerősök, tanárok és tanulók számára. A teljesség igénye nélkül néhány fényképpel szeretnénk emlékezni az eseményre - melyet az újság hátsó borítóján nézhetsz meg (vagy az „IDU csoport” facebook oldalán).
Az ünnepély első részében felvonultak az osztályok az osztályfőnökeikkel. A hegesztők (osztályfőnökük: Babusa Mihály), a géplakatosok és gépi forgácsolók  (ofő.: Tóbiás Lászlóné), élelmiszer- és vegyi áru eladók, valamint szerkezetlakatosok, (ofő.: Schmelmer Károly), a szakközépiskola, felnőttoktatás, nappali tagozata (ofő.: Betlehem-Fodor Andrea), az asztalosok és szerkezetlakatosok  (ofő.: Lukács Gyöngyi), az élelmiszer- és vegyi áru eladók és karosszérialakatosok, (ofő.: Megyeri Rita), a sütőipari munkások (ofő.:Nagyné Kungl Edina).
Ezután Kovács Károly Balázs igazgató úr mondta el ünnepi gondolatait, majd Kertész Péter a végzősök nevében mondott néhány gondolatot az ünnep kapcsán. Végül Orsós Szilvia 11.NA osztályos tanuló, mondta el a „Mese a Szeretetről” című tanmesét.
A 11/NA évfolyam tanulói segítségével - a szalagok gyorsan elfoglalták tervezett helyüket. A tűzési ceremóniát követően, immár oldottabb hangulatban elkezdődtek az osztályok bemutatkozó műsorai is.  Először a „Hópihék tánca” című műsort láthatta a közönség a 11.NA osztály és egy vendégszereplő közreműködésével! A szakiskolások humoros tánca következett (felkészítő tanáruk Nagyné Kungl Edina). Ez a műsorszám fergetegesre sikeredett, hiszen mindenkit megnevettettek. Végül az érettségizőink „Emeli Sande: Read all about it” című dalára táncoltak gyönyörű estélyi ruhában (felkészítőjük: Horváth Imre). Köszönjük!

Két érmes helyezés (január 28.)

Január végén Kozármislenybe utaztak fiú focicsapataink a Coca-Cola focikupára. Egy I. és egy II. helyezést értünk el a kétfordulós kupa I. fordulójában. Tavasszal lesz a folytatása.
Helyesírási verseny (január 20.)
A középiskolások helyesírási verseny „házi” fordulóján 20 tanuló vett részt iskolánkból: 12/NA, 11/NA, 9/C, 10/A és 10/B osztályból. A 3. forduló végére már csak 14-en maradtak, 3 tanuló jutott be a 4. fordulóba, amit a gimnáziumban tartottak január elején: Talált Gergely 105 pont, Both Zsófia 77 pont, Orsós Szilvia 71 pont és Pesti László 70 ponttal nyerte az iskolai fordulókat. Az összesített eredményről még nincs hírünk.
…. Január 20-án került megrendezésre a komlói középiskolások helyesírási verseny döntőjére. A „házi” fordulóján 20 tanuló vett részt iskolánkból: 12/NA, 11/NA, 9/C, 10/A és 10/B osztályból. A döntőben iskolánkat két tanuló képviselte: Orsós Szilvia a 6. helyezett lett 21 ponttal Both Zsófia pedig a 7. lett 19 ponttal. Gratulálunk mindkettőjüknek!